Az endometriosis ciszta tünetei

Kismedencei fájdalom

Az endometriózis olyan betegség, amelyben a nőstény nőstény belsejében lévő szövetek abnormálisan nőnek a reproduktív szerven kívül. Egyes ilyen állapotú nőknél az endometriózis ciszták alakulhatnak ki a petefészkekben, amelyeket endometriómáknak neveznek. Az endometriózisos ciszta tünetei tipikusan az endometriózisú nők által tapasztalt tüneteket utánozzák, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

Fájdalmas menstruáció

A petefészkek két reproduktív szerve, amelyek az anya méhének mindkét oldalán helyezkednek el a test alsó medencéjében. Az endometriózisban szenvedő nőkben a petefészkeken belül endometriális szövetből álló folyadékkal töltött zsákok vagy ciszták alakulhatnak ki. Ezek a ciszták irritálhatják és gyulladhatnak a petefészkekben, amelyek az enyhén súlyos kismedencei fájdalom érzéséhez vezethetnek az érintett nőknél, és magyarázzák meg az egészségügyi szakembereket az UpToDate-szel. Az akut vagy hirtelen kismedencei fájdalom, melyet egy alacsony fokú láz kísér, jelek lehetnek, hogy egy endometrioma szakadt. Az endometriózisos cisztákkal járó kismedencei fájdalom tünetei tipikusan krónikusak és súlyosbodhatnak a nők havi menstruációs ciklusa során.

Fájdalom a szex alatt

A nők enyhe vagy súlyos fájdalom tüneteit tapasztalhatják a petefészek petefészkének endometriózisos ciszta okozta menstruáció során. A fájdalmas menstruációs tüneteket tipikusan a has alatti hasi fájdalom jellemzi. Egyes nőknél a kismedencei térségben a teltség vagy a nyomás is érzékelhető, magyarázza ki az orvosokat a Brigham és a Women’s Kórházban. Ezek a krónikus endometriózisos cyst tünetek jellemzően visszatérnek minden havi menstruációs ciklus során.

Meddőség

Az endometriózisban szenvedő nők petefészkeiben kialakuló ciszták jelentős gyulladást és irritációt okozhatnak. Ez a gyulladás kiterjedhet a környező reproduktív szervekre, például a méhbe vagy a méhbe. A krónikus szaporodásszervi gyulladásban szenvedő nők fájdalmat érezhetnek a nemi közösülés során vagy után, figyelmeztetik az orvosokat a MedlinePlus-ra. A szexuális együttlét során fellépő fájdalom rendellenes, és az érintett nőknek további útmutatást kell kérniük egy orvosi szakembertől.

A petefészek-ciszták megakadályozzák a tojás vagy a petesejt normális felszabadulását a petefészkéből a női havi menstruációs ciklus során. Egészséges nőknél a petefészkek által felszabaduló petesejtet a nemi közösülés után megtermékenyítheti a férfi sperma, ami terhességet eredményez. Az endometriómákban szenvedő nők nehézségei lehetnek a teherbeesés miatt, mivel a petefészkektől normál tojáshiány nem áll fenn, magyarázza az egészségügyi szakembereket a Kansas Kórház Egyetemével. A petefészekben lévő endometriális cisztának ezt a tünetét gyermeknevelésnek nevezik, és tartósan megakadályozhatja, hogy egy nő terhes legyen.