Az endometriózis okozta szakadt petefészkek tünetei

Áttekintés

Az endometriózis az endometrium szövetének a méhen kívüli növekedése. Az endometriális szövet általában a méh belsejében található, de más helyekre utazhat. A petefészek a méhhez való közelségének köszönhetően az endometriózis egyik leggyakoribb helye. Amint az endometriózis a petefészekbe nő, régi vért és szövetet töltött, csokoládéciszta, vagy hivatalosan endometrioma. Az endometriomas lassan növekszik, és fájdalmat és problémákat okozhat a termékenységgel kapcsolatban, mivel a petefészek már nem képes rendesen működni. A cisztás ruptúra ​​potenciálisan súlyos tüneteket okoz, és általában műtétet igényel.

Fájdalom

A szakadt endometriómák akut hasi fájdalmat okoznak – a hirtelen fellépő fájdalom súlyos lehet. A fájdalom nem a ciszta szakadásából származik, hanem a vérből és törmelékből a cisztában, ami irritálja a peritoneumot, a hasüreg bélését. Az anyag felszabadulása kémiai peritonitist okoz. A kóros peritonitist nem fertőzés okozza, hanem a peritoneum szöveteinek gyulladása. Az egész hasi is érzékeny lehet az érintésre.

Szisztémás tünetek

A peritoneális üregben fellépő gyulladás az endometriómák szakadását követően lázzal járhat, Barbara Levy vezető szerzője, M.D. az UpToDate-ről. A sokk tünetei, mint például az elhomályosodás, izzadás, gyors szívverés, zavar és gyengeség alakulhat ki, de a szédülés és az alacsony vérnyomás nem alakul ki, ha nincs jelentős vérveszteség, ami általában nem fordul elő, Jonathan Berek és Emil Novak Jelentést készítenek a 2007-es “Berek és Novak nőgyógyászat” című tankönyvében.

Hasi tünetek

A hasvíz és a hasüreg megőrzése – a gyomor tapintása hiánya – kémiai peritonitistól is kialakulhat. A bélfájdalom csökkenhet a bélműködés lelassulása következtében, a hasrész elhajolhat, és hányás is előfordulhat, mondja William Silen a Cope korai diagnózisa az akut hasba.