A nátrium-nitrit hatásai

Áttekintés

A nátrium-nitrit egy olyan növény, amely természetesen sok zöldségben megtalálható, beleértve a spenótot, a saláta, a karfiol és a céklát. Ez egy gyakori tartósítószer és színezőanyag az olyan ételekben, mint a kikészített hús. Az élelmiszerek nitritszintje az egészségügyi szakemberekre és a laikusokra egyaránt vonatkozik, azonban a nátrium-nitrit hatása az étrendből vagy az orvosi kezelésből a körülményektől függően pozitív vagy negatív lehet.

Értágító

A nátrium-nitrit hatékony értágító, ami az artériás falak simaizmáit lazítja, magyarázza dr. David Casey az “American Journal of Physiology-Heart és Circulatory Physiology” februári számában. Ez a hatás akkor fordul elő, ha a nátrium-nitrit nitrogén-oxidokká alakul át, olyan vegyi anyag, amely fontos az erek szabályozása szempontjából, és a nátrium-nitrit lehet a nitrogén-oxid tárolási formája a sejtjein belül. Dr. Mark Gladwin a Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet kardiológiai szakágának érrendszeri terápiás részlegétől azt jelenti, hogy a nátrium-nitrit potenciálisan hatékony és olcsó kezelést jelent az agyi aneurysmák, szívrohamok, pulmonalis hypertensio és sarlósejtes anaemia esetén.

Rákkeltő anyag

A nátrium-nitrit segít megőrizni a gyógyult húsokat, például a szalonnát és a kolbászt, oly módon, hogy gátolja a botulinizmus toxinát termelő Clostridium botulinum növekedését. A nátrium-nitrit önmagában nem rákkeltő, hanem általában a protein-gazdag ételekben lévő aminokkal kombinálva a rákot indukáló szer nitrozamin képződéséhez vezet. A nitrozamin szintjének szigorú szabályozása a kikészített húsokban, valamint az antioxidánsok hozzáadásával segít a nátrium-nitrit karcinogén hatásának enyhítésében ezeken az élelmiszerekben, állítja Dr. Richard Scanlan az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézetétől. A veszélyes nitrozaminok expozíciójának minimalizálása azonban korlátozza a nátrium-nitrit tartalmú élelmiszerek bevitelét. Ha úgy döntesz, hogy meggyógyított húsokat fogyaszt, akkor enni az ételeket, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak C-vitamint vagy E-vitamint, hogy segítsenek csökkenteni a nitrozaminok képződését a szervezetben.

Cyanide Antidote

A cianid egy gyakran halálos, gyors hatású méreg. A szervezetben a cianid a sejtekben lévő oxigénszállításért felelős enzimek vasmolekuláihoz kötődik, lényegében az Ön sejtjeit az oxigénért éhezik. A nátrium-nitrit intravénásan, nátrium-tioszulfáttal együtt injektálva a hemoglobint methemoglobinra alakítja, ami viszont szorosan kötődik a cianidhoz. Ez a kötés eltávolítja a cianidot a vasmolekuláktól, és lehetővé teszi a sejtek oxigénszállításának folytatását, ahogyan a New York-i State Department of Health szerint. Míg a nátrium-nitrit a cianid mérgezésre vonatkozó standard antidotuma, a túlzott nátrium-nitrit dózis a methemoglobin túltermelését okozhatja, ami tovább csökkenti az oxigénszállítást a sejtjeiben. Ezért az egészségügyi szolgáltatóknak alaposan ellenőrizniük kell a cianidmérgezés nátrium-nitrit kezelését.