Tesztek és diagnózis az alvási apnoe

Mi az otthoni alvási vizsgálat?

Az alvási apnoe nagy valószínűséggel élő személyeket otthon kipróbálhatják, különösen ha nem rendelkezik jelentős szív- vagy tüdőbetegséggel. A beteg a vizsgálati berendezést magára helyezi, mielőtt elalszik. Ez a berendezés figyeli a légzésmintákat, az oxigénszinteket és a szívritmusokat.

Mik a laboratóriumi alvási vizsgálatok?

Egy laboratóriumi alvásvizsgálat (más néven polysomnogram) egy részletesebb teszt, amely részletesebben értékeli a légzési mintákat, az oxigénszinteket és a szívritmusokat, továbbá figyeli az agyhullám aktivitását (módosított elektroencefalográma), a szemmozgásokat (electrooculogram) és a lábmozgásokat. A poliszomnogram az alvási apnoe és más alvászavarok, például periódikus végtagi mozgás zavarok tesztje.

Milyen előnyei és hátrányai az otthoni alvási vizsgálatnak?

Az otthoni alvási tanulmányok általában olcsóbbak, mint a laboratóriumi vizsgálatok. Kényelmesebbek lehetnek, mivel az egyénnek kevesebb monitorot kell viselnie, és képes a saját ágyában aludni. A hátrányok közé tartozik az a tény, hogy kevesebb információt szolgáltatnak, nem képesek az alvási apnoéktól eltérő alvászavarok értékelésére, és nem ideálisak a szív- vagy tüdőt érintő súlyos egészségügyi állapotú egyének számára. Az otthoni alvási vizsgálat után laboratóriumi vizsgálatot kell végezni, ha az otthoni alvási vizsgálat nem diagnosztizálja az alvási apnoét, de az orvos úgy véli, hogy a betegnek nagy az a veszélye, hogy alvási apnoe van.

Mi a helyzet más alvási tesztekkel?

Továbbá, ha egy beteg alvási apnoe van a laboratóriumi alvásvizsgálat első felében, akkor ugyanazon az éjszakán kezdje meg a kezelést (pozitív légúti nyomásterápia). Ez kihasználja azt a tényt, hogy egy beteg már az alvó laboratóriumban meghatározza az otthoni használatra szánt optimális beállításokat.

Mi a helyzet a vérvizsgálatok az alvási apnoe?

A véráram oxigénszintjének mérése, az úgynevezett oximetria, önmagában nem elégséges az alvási apnoeisnak, mert sok obstruktív és központi álmatlanságú betegnek normális oxigénszintje lehet. A többszörös alvási késleltetés vizsgálata nappali nap teszt, amely értékeli az álmosság mértékét, és elengedhetetlenné teszi a narkolepszia, az alvászavarok különböző típusainak diagnózisában. A műtét olyan karórafelszerelést visel, amely az ébrenlét és az alvás ciklusait méri, ami releváns lehet a napi (cirkadián) ritmusok rendellenességeinek értékeléséhez.

Az alvási apnoe esetében nem áll rendelkezésre vérvizsgálat, de a vérvizsgálat része lehet az alvási apnoe vagy egyéb alvászavarok tüneteinek értékelésében.

Például a hypothyreosis gyakran vezet alacsony energiaszinthez, fáradtsághoz és álmossághoz, amely utánozhatja az alvási apnoe tüneteit. Ezért a tünetekkel küzdő személyeknek vérvizsgálattal kell rendelkezniük a pajzsmirigy-stimuláló hormon szintjének értékelésére.

A nyugtalan láb szindróma a láb kényelmetlenségének rendellenessége, különösen az esti órákban. Hozzájárulhat az éjszakai alváshoz vagy alváshiányos nehézséghez, és elkezdheti vagy rosszabbá válhat a test alacsony vasraktárainak beállítása során. Ezért a nyugtalan láb szindrómában szenvedő betegnek vérvizsgálattal kell rendelkeznie a ferritinszintek meghatározására.