A legjobb szezonális allergiás gyógyszerek

Áttekintés

A szezonális allergiás nátha, más néven szénanátha, általában kültéri allergének, például belélegzett pollen okozza. A szezonális allergiák legjobb kezelése az allergéneknek való kitettség elkerülése. Azonban sok gyógyszer segíthet csökkenteni a tüsszentés, a fülledt és az orrfolyás és a viszkető szem tüneteit.

Orr spray: Vényköteles

Az orrpray-ket gyakran először az allergiás orvosok ajánlják, mert közvetlenül az allergiás betegek problémás területeire (orr és szinuszok) célozzák. Egyesek a kortikoszteroidokat (a szervezet által termelt szteroid hormon, amely csökkenti a gyulladást és csökkenti a szervezet immunválaszát), és receptet igényel. Használat után néhány napot vesz igénybe, hogy a permetezők életbe lépjenek. Próbálja nyomon követni, hogy a tünetei minden szezonban elkezdődjenek-e, és néhány héttel előbb indítsák el a spray-ket: A legnépszerűbb permetezők a Flonase (flutikazon), Nasonex (mometasone), Beconase (beklometazon), Nasacort (triacinolon) és Atrovert (ipratropium bromid ).

Orrpray: Over-the-Counter

A nasalcrom (kromolin-nátrium) segít a nasalis tünetek enyhítésében a hisztamin felszabadulásának megakadályozásával. A többi orrsprayhez hasonlóan a tünetek megjelenése előtt, ha lehetséges, meg kell tenni.

Orális antihisztaminok

Az orális antihisztaminok mind vényköteles, mind over-the-counter ellen rendelkezésre állnak. Az orális antihisztaminok nem annyira kívánatosak, mint a nazális spray-k, mert mellékhatásuk lehet például álmosság vagy az emberek hangulatát befolyásolhatja. Orális antihisztaminok közé tartozik az Actifed (kombinált antihisztamin és dekongesztáns), Benadryl (difenhidramin), Claritin és Alavert (loratadin) , Chlor-Trimeton (chlorpheniramine), Tavist (Clemastine), Allegra (Fexofenadine) és Zyrtec (cetrizine).

A dekongestánsok csökkentik a duzzanatot és csökkentik a véráramlást az allergia által érintett területeken. Különböző formákban jönnek létre: tabletták, folyadékok, orrspray és cseppek, valamint szemcseppek. Antihisztaminokkal kombinálva használhatók a súlyos tünetek kezelésére, de kevésbé kívánatosak, mint az orr-kortikoszteroid spray-k, az antihisztamin orrspray vagy az orális antihisztamin, mivel emelhetik a vérnyomást, szívritmuszavarokat vagy torlódást okozhatnak (az orrdugulás duzzadása), ha használják hosszútávú. Hacsak orvosa utasítja, ne használjon több mint három napig egymás után több mint három napig az orrvérnyomáscsökkentőket. A népszerű dekongesztánsok közé tartozik a Sudafed (pszeudoefedrin), az Actifed (kombinált antihisztamin és decongestáns), a Afrin (Oxymetazoline hydrochloride) és a Neo-Synephrine (Phenylephrine). A pszeudoefedrint tartalmazó dekongestánsok megvásárlásához szükség van a gyógyszertárban lévő azonosítási kártya bemutatására, amelyet a kormány törekszik a kristálymet (metamfetamin) termelésének csökkentésére. Mint a meth használata, a Sudafed hosszú távú használata paranoiát okozhat.

A Singulair és az Accolate (zafirlukast) két példája a leukotrinmódosítóknak. Megakadályozzák a szervezet leukotreinek termelését, amelyek gyulladásos vegyi anyagok.

Az egyetlen olyan gyógynövény, melynek hatása a szezonális allergiák embereken történő kezelésére alkalmas, a butterbur (Petasites hybridus). Csökkenti a nyálkahártya felépülését és diuretikus hatása van. Az Andreas Schapowal brit orvosi folyóirat 2002. január 19-i számában közzétett egyik tanulmány kimutatta, hogy a butterbur olyan hatásos, mint a Zyrtec az allergiás tünetek kezelésében. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint egy másik tanulmány azt mutatta, hogy a butterbur olyan hatásos, mint az Allegra. Mivel ezek a vizsgálatok korlátozottak, a Mayo Klinika azt javasolja a terhes és szoptató nőknek és kisgyermekeknek, hogy ne vegyenek le burkolást addig, amíg további kutatások nem fejeződnek be. Mindig keressen egy PA-mentesnek minősített terméket. Potenciálisan káros a májra, és a PA-mentes termékek eltávolították ezt a vegyszert.

dekongesztánsok

Leukotrinmódosítók

gyógynövények