Az iq tesztek hátrányai

Korlátozott lehetőségek és sztereotípiák

Az intelligencia hányados, vagy IQ, számszerű mérete a tudásod és a bűnüldözési bázisodnak. Néhány iskola megkívánja az IQ tesztelést hallgatóik számára, és azt használják fel, hogy felmérhessék, hogyan végzik a diákok, és pénzügyi támogatás iránti kérelmet nyújtanak be. A probléma az, hogy az IQ tesztelés nem ábrázolja a személy intelligenciájának teljes képet, a Wechsler-tesztet és a Stanford-Binet Intelligence Scales-t, amelyek mindegyike általánosan használták az IQ arányszámot körülbelül 70-től 165-ig terjedő skálán. Az Egyesült Államok Orvosi Nemzeti Könyvtára, és az eredmények nem meggyőzőek.

Az egyik pontszám eredményei

Az IQ-tesztek korlátozhatják a hallgatói potenciált, ha az osztálytermi környezetben megmaradnak a sztereotípiák. Greg Machek, az Indiana Egyetem “A hírszerzés mérésének rövid története” című cikkében megjegyzi, hogy a kisebbségek és a gazdaságilag kihívásokkal jellemezhető tipikusan rosszabb, mint a jobb, fehér társaik. Miután megkapta a gyenge IQ-teszt eredményét, egy diák azt hinhatja, hogy ő “hülye” vagy kevésbé intelligens, mint társa, ha nem az ő hibája. Hasonlóképpen, a jobb pontszámú diákok jobban le tudják nézni, vagy igazságtalanul osztályozzák más diákokat a pontszámuk miatt.

Korlátozott tantárgyak

Az IQ-teszt skáláját a kérdésre adott válaszok pontozásával határozzák meg, hogy egyetlen számot hozzanak létre, amely az egyén intelligenciáját képviseli. Sajnálatos módon ez az egyik szám nem tud részletesen meghatározni valaki intelligenciájának szélességét, mondja a Mentális zavarok enciklopédiája. A gyermek vagy a felnőtt intelligenciájának és a hagyományos oktatási tantételek megértésének egy száma nem pontos módszer az IQ mérésére. Ráadásul egy szegény IQ-teszt a gyermek törekvéseit korlátozhatja az egyetlen pontszám miatt, amellyel címkézett.

Prediktív képességek

A hagyományos IQ-tesztek olyan személyeket vizsgálnak meg olyan témákban, mint a megértés, a korlátok, a sorozatok és a matematikai ismeretek, de nem tesztelik azokat a témákat, amelyek mechanikát, szociális készségeket vagy kreativitást tartalmaznak. A University of South Carolina a Chapel Hill School of Szociális Tanulmányok szerint ezek a témák ugyanolyan értékesek, mint az IQ teszteken keresztül tesztelt intelligencia. Egyszerűen az IQ tesztek nem hatékony módszerek az intelligencia mérésére, mivel az intelligencia maga különböző szempontokból, tantárgyakból és tehetségekből áll.

Valaki, aki magas pontszámot ér el az IQ tesztelés során, nem fog automatikusan élvezni az életében. Az IQ tesztek a társadalmi-gazdasági és a hivatás sikere gyenge előrejelzései. Ez eléggé haszontalan lehet az élet későbbi sikerének előrejelzésében. Wayne Weiten pszichológus a “Pszichológia: témák és változatok” című könyvében azzal érvel, hogy míg az IQ-kkal rendelkezőknek biztosan van lehetőségük a szakmai sikerre, az alacsonyabb IQ-k ambícióval és készséggel rendelkezők is ugyanazt tehetik.