Mogyoróvaj allergia tünetei

Áttekintés

A földimogyoró, beleértve a mogyoróvajat, az egyik legfontosabb nyolc élelmiszer, amely az Egyesült Államokban az ételallergia mintegy 90 százalékát teszi ki. A Centers for Disease Control és megelőzés szerint körülbelül 3,3 millió amerikai allergiás a földimogyoróra. A mogyoróallergia tünetei hirtelen jönnek létre és életveszélyesek lehetnek.

Miért allergiás reakciókat okoz a mogyoróvaj?

Az immunglobulin nevű antitestet a szervezet használta az idegen fehérjék elleni küzdelemben az élelmiszerekben. Földimogyoró-allergia esetén az immunrendszer tévesen úgy véli, hogy a mogyoróban lévő fehérje káros. Amikor ez megtörténik, az immunglobulin ellenanyagok egy hisztamin felszabadulást indukálnak. Ez a hisztamin felszabadulás az allergiás reakciók oka.

Bőrreakciók

A mogyoróvaj-allergia bőrkiütést vagy csalánkiütést okozhat. Általában a kiütés vörös dudorok, azonban ekcéma lehet. A bőrkiütés viszkethet, szippanthat és éghet. Bizonyos esetekben a kiütés csak az arcra vagy a szájra korlátozódik, de a testen bárhol helyezkedhet el. A mogyoróvaj-allergia bőrreakciói jelen lehetnek, amikor a földimogyoró elfogyasztott vagy érintkezésbe kerül, az allergia súlyosságától függően.

Emésztőrendszeri reakciók

A méhpempő allergia két leggyakoribb gasztrointesztinális reakciója a gyomorfájás és az émelygés. Hasmenés és hányás is lehetséges. Általában ezek a reakciók csak akkor jelentkeznek, amikor a földimogyorót elfogyasztják.

Légzőrendszeri és cardiovascularis reakciók

A mogyoróvajallergiában szenvedő személynek légzési nehézséggel, vizes szemmel, lélegzettel, tüsszögéssel és orrgörcsökkel, mint például egy csepegő vagy fülledt orrral lehet tapasztalnia. A fejfájás vagy a szédülés érezhető a mogyoró allergia tünetei is. Ezek a reakciók akkor fordulhatnak elő, ha a földimogyoró megérintik vagy elfogyasztják, vagy ha port porított földimogyoróból vagy mogyoróhéjból.

Az anafilaxia életveszélyes allergiás reakció, amely a torok duzzadását okozza, ami légzési problémákat okoz. Az anafilaxia egyéb tünetei közé tartozik a gyors impulzus, sokk és alacsony vérnyomás. Azok, akiknek súlyos mogyoróvaj-allergiája van, ezeknek a tüneteknek kell keresniük. Ha észre veszik, sürgősségi orvosi kezelésre van szükség. Ez a kezelés általában egy adag epinefrint tartalmaz.

Az anafilaxia