A túl sok zsír és koleszterin hatása

Áttekintés

Az egészséges, jól lekerekített tápláléknak megfelelő mennyiségű zsírt és koleszterint kell tartalmaznia, még akkor is, ha megpróbálja lefogyni. Ma azonban az emberek egyre több zsírt és koleszterint fogyasztanak, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Az egészségesebb díjakat kiszolgáló éttermek még mindig nagy adagokat szolgálnak fel. A gyorsétteremben minden élelmiszerelem táplálkozási adatai szerepelnek, de még mindig szuper méretű étkezési lehetőségeket kínálnak. A túlzott zsír- és koleszterinszint idővel életveszélyes lehet.

Szívbetegség

A koleszterin elengedhetetlen a megfelelő testi funkcióhoz. A szervezet koleszterint termel és bizonyos ételekből is kapja. Az étrend túl sok koleszterinszintje ateroszklerózishoz vezethet. A Nemzeti Szívvér és Lung Intézet szerint atherosclerosis alakul ki, amikor jelentős mennyiségű koleszterin halmozódik fel az artériák falain, és egy plakkot képez, amely szűkíti az artériákat. A véráramlás az artériákon keresztül csökken, ami szívinfarktust vagy anginát okozhat, amelyet mellkasi fájdalomnak is neveznek. Magas koleszterin is hozzájárul a koszorúér-betegséghez. A magas vérnyomáshoz hasonlóan a magas koleszterin egy úgynevezett csendes gyilkos, amely évekig létezhet, mielőtt az állapotot felfedeznék, általában szívroham után.

Elhízottság

A testnek szüksége van bizonyos zsírokra az energia égetéséért, és biztosítania kell az energiaforrást, amikor a test hosszabb ideig nincs táplálékkal. A zsírok segítik a tápanyagok felszívódását és szigetelést biztosítanak a hőtől és a hidegtől. A túl sok testzsír túlsúlyos vagy elhízott lehet. A Nemzeti Szív, a Vér és a Lung Intézet szerint az elhízás álmatlanságot, 2-es típusú cukorbetegséget és epekővet okozhat. Szabálytalan menstruációs időszakokat és nőstény meddőséget is okozhat. A túlsúly megterhelést okoz az ízületeknél, és az izületek között elszállítja a porcokat, ami ízületi fájdalmat okoz. A túlsúly megnöveli az olyan rákos megbetegedések kockázatát, mint az epehólyag, az emlő- és a vastagbélrák.

Cukorbetegség

Az Obesity Society szerint a felesleges testtömeg jelentős mértékben hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához, és arról számoltak be, hogy a cukorbetegek 90 százaléka is elhízott. A túlsúlyos embereknek nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegségben, mint a normális testsúlyúak. A felesleges zsír megrongálja a szervezet azon képességét, hogy elegendő inzulint termeljen a vércukorszint szabályozására. Az ellenőrizetlen cukorbetegség vesebetegséghez, strokehoz és vaksághoz vezethet.

ütés

A felesleges zsír és a koleszterin veszélyes kombináció, amely stroke-ot okozhat. A stroke akkor fordul elő, amikor a vér áramlik az agy egy részében jelentősen csökkent vagy megszakad. Az érintett agyterületet ezután megfosztják ételtől és oxigéntől, és az agysejtek elkezdenek meghalni. Gyakran előfordul, hogy a koleszterin vagy a vérrög képződésével szűkülő artéria gyakran a tettes. A túlsúly vagy az elhízás kényszeríti a szívet, hogy keményebben dolgozzon, és ez magas vérnyomást eredményezhet. A Nemzeti Szív, a Tüdő- és Vérintézet szerint a magas vérnyomás a stroke elsőszámú kockázati tényezője.