A nyers osztriga evés hatásai

Áttekintés

Nem kell többé élni a tengerparton, hogy egy tucat osztrigát élvezhessen – éttermek és nyersbárok az egész országban nyers osztrigát szolgálnak fel. A héjas tenger gyümölcse változik ízben a méret alapján és a betakarítás helyén. A közepes és a nagy osztrigák finom ízűek lehetnek, míg a kisebb osztrigák édesebbek. A nyers osztriga könnyű vagy tetején különféle ízesítők frissen préselt citrom és ecet. A nyers kamrák étele különböző hatásokkal járhat. Ha terhes vagy, tartani kell az osztriga vágyát.

Lehetséges bakteriális fertőzés

Előfordulhat, hogy a “rossz” nyers osztriga baktériumokkal terhelt, és fájdalmas ételmérgezést eredményez. A baktériumok által fertőzött nyers kamrák fogyasztásának tünetei közé tartozik a hidegrázás, gyomorfájás, hányinger, hányás és hasmenés. A baktériumok, a Vibrio vulnificus, súlyosabb reakciókat okoznak. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint a baktériumok, bőrvesztés, veseelégtelenség, fájdalmas fájdalom és akár halál is előfordulhatnak. A Forbes honlapján a kezeletlen Vibrio vulnificus fertőzések 40 százaléka halált okoz. Sok osztriga ténylegesen hordozza a baktériumokat, de vannak olyanok, akik hajlamosabbak a súlyos reakcióra, beleértve az AIDS-et, a cukorbetegséget, a rákot és a májbetegségeket. Bár a rossz osztrigát gyakran nehéz azonosítani, az osztriga kissé száraz lehet, és összezúzódhat, valamint rendkívül kellemetlen szagot is kaphat.

nemi vágyat fokozó

Míg a nyers osztrigák már évszázadok óta kiemelkedő szerepet töltenek be a folklórban, mint afrodiziákum, ma tudományos bizonyítékok támasztják alá. Az osztriga nagymennyiségű cinket tartalmaz, ami növeli a spermium termelést, jelentette be a LiveScience weboldalát. A nyers osztrigák is növelhetik a libidót. A LiveScience beszámol arról, hogy a nyers tenger gyümölcsei magas D-aszparaginsav és N-metil-D-aszpartát aminosavak, amelyek magasabb tesztoszteron vagy progeszteronszintet produkálnak. Egy tanulmányban, amikor a nyers kamrákat, ahol a patkányok táplálják, e hormonok növekedését észlelték. Ha az osztrigát főzték, a fokozott libidóért felelős aminosavak szintje súlyosan csökkent.

Tápanyagok

Öt-hat nyers osztriga fogyasztása során a GlobalGourmet weboldalának megfelelően a vas, a réz, a jód, a magnézium, a kalcium, a cink, a mangán és a foszfor ajánlott napi ajánlását kapja. Az osztrigák alacsony koleszterinszintet és sok vitamint tartalmaznak. A nyers osztrigák közé tartoznak az A, C, D vitaminok, valamint a tiamin, a riboflavin és a niacin. A hat-nyolc közepes nyers osztriga kiszolgálása körülbelül 69 kalóriát és 55 mg koleszterint tartalmaz.